Първият ни дипломат проведе срещи в Испания

Екатерина Захариева се срещна с Мария Сорая Родригес Рамос и Хосе Мануел Гарция Маргальо

Испания подкрепя България във всички инициативи, особено за приемането в Шенген. Това заяви председателя на Смесената комисия по въпросите на ЕС в Конгреса на депутатите на Испания Мария Сорая Родригес Рамос на среща с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, цитира БНТ.

В испанската столица министър Захариева се срещна и с външния министър Хосе Мануел Гарсия Маргальо.

В рамките на всички разговори днес пред министър Екатерина Захариева бе изразена огромната благодарност на официален Мадрид за подкрепата, която България оказва в тежката за испанската държава политическа ситуация.

"Голямата част от испанския народ е убедена, че заедно ще излезем напред", заяви Мария Сорая Родригес Рамос. "Нашата позиция е ясна - ние стоим зад териториалната цялост и суверенитета на Кралство Испания", посочи още тя.

"Вярвам в испанското правосъдие и в демокрацията", пък каза министър Екатерина Захариева и добави, че България приветства свикването на демократични избори в Каталуния.

"След Брекзит всички осъзнаха, че процесите не са невъзвратими и че трябва да отстояваме демокрацията всеки ден", посочи още Захариева и добави, че нашите народи са сред най-проевропейски настроените.

В знак на солидарност срещу разделението на държавата по прозорците на почти всички сгради в Мадрид е окачен националният флаг. Темата продължава да вълнува хората ежедневно. В същото време снощи в Мадрид имаше демонстрация срещу крутите според обществото съдебни мерки предприети от официален Мадрид срещу Карлес Почдемон и неговите министри.