Застрахователно дружество осъди община Балчик заради дупка на пътя

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен

Окръжен съд - Добрич потвърди решение, с което община Балчик е била осъдена да плати на застрахователно дружество сумата от 494.14 лв., заедно със законната лихва, за щета по автомобил, причинена от необезопасена дупка на уличното платно.

Гражданското дело е било заведено в Районен съд - Балчик по иск на застрахователното дружество, изплатило обезщетение на собственика на колата. Съдът в Балчик е уважил иска, като е осъдил Общината да плати и направените по делото разноски в размер на 627 лева. Решението на първоинстанционния съд е обжалвано от община Балчик с мотив, че то е постановено в противоречие със събрания доказателствен материал.

След като се запозна с данните по делото, Окръжният съд прие за установено, че инцидентът е станал в тъмната част на 19 август 2015г., при движение по ул.„18-та” във вилна зона „Сборно място“, община Балчик. Водачът на лек автомобил „Порше“ преминал през несигнализирана и необезопасена дупка на пътното платно, в резултат на което били увредени предна гума и джанта на автомобила. Съдът отчете, че по делото липсват данни водачът да се е движел с превишена скорост, да не е съобразил пътните условия, да е бил под въздействието на алкохол. Шофьорът е карал със скорост 20-30 км/ч, но пътят бил в много лошо състояние - в неговото, а и в насрещното платно имало дупки. Макар и да опитал, той нямал възможност да избегне дупката в своето платно, при което спукал гума и едва успял да се придвижи до крайната точка на пътуването си. Собственикът на колата е получил застрахователно обезщетение за нанесените по автомобила щети в размер на 494.14 лева. Впоследствие застрахователната компания е завела иск за същата сума срещу собственика на пътя в лицето на община Балчик.

При така установената фактическа обстановка Окръжният съд потвърди като правилен крайния извод на Районния съд, че доколкото задължението за поддържане на общинските пътища е на ответника по делото, то отговорността за неравностите по пътното платно е негова и той следва да възстанови щетите, причинени на увредения, които вече са били заплатени от страна на застрахователя.

Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен.