Цв. Цветанов: България има нужда от високвалифицирана работна ръка

Удължава се срокът, в който квалифицирани кадри могат да идват и да работят у нас

България има нужда от високвалифицирана работна ръка, която в момента не достига. По тази причина се създава правна възможност страната ни да има високотехнологично развитие, а не да привлича нискоквалифицирани кадри у нас. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Парламента Цветан Цветанов, която днес заседава в Русе, предава БНТ.

Относно одобряването на текстовете в проектозакона за изменение на Закона за МВР, които се отнасят за т.нар. синя карта за пребиваване и разрешение за работа на чужденци, Цветанов обясни, че се удължава срокът, в който квалифицирани кадри могат да идват и да работят у нас. До две седмици текстовете ще бъдат внесени за разглеждане в пленарна зала.

„От тази гледна точка смятаме, че законопроектът е добър и ще даде възможност действително на тези български общност, които са в Молдова, Украйна, Албания, да могат действително да намерят своето професионално реализиране по висококвалифицираните специалности, които те могат да упражнят тук в България", коментира Цветанов.

Възражения по новите текстове изразиха Красимир Янков и Пенчо Милков от БСП. Те бяха свързани с така наречената „синя карта“. Според тях, текстовете трябва да бъдат коригирани, когато минат и през тристранния съвет. Днешния доклад на работната група е отложен с две седмици, за да може вицепремиерът Валери Симеонов да запознае тристранния съвет с измененията. "БСП имат възражения, че всъщност работодателите са тези, които трябва да увеличават заплатите, а не да се търси възможност да идва друга, по-евтина работна ръка, ние сме приели и 4 от общо 14 –те параграфа, които бяха променени днес и бяха приети от предложенията, които бяха направени от БСП", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите на Цветанов, практиката на Комисията по вътрешен ред, през периодите между първото и второто гласуване, е депутатите да правят съответните предложения, а работна група от експерти от съответните ведомства да прецизира текстовете.