Повишават пенсионната възраст и заплатите

Предвижда се покачване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца и на мъжете с 1 месец

По-високи заплати и повишаване на възрастта за пенсиониране се предвижда в проектобюджета за Държавното обществено осигуряване за 2018 г. Той беше приет днес на първо четене от депутатите с общо 123 гласа „За“ и 86 „против“ и нито един „въздържал се“.

В проектобюджета е заложено още увеличение на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с един процентен пункт. В бюджета на НОИ се предвижда покачване на възрастта за пенсиониране на жените с 2 месеца и на мъжете с 1 месец, както и на необходимия осигурителен стаж за пенсия.

Увеличава се минималното обезщетение за безработица – от 7,20 на 9 лева на ден и се определя дневен максимален размер – 74,29 лв. Променят се изискванията за право на парично обезщетение за безработица – внесени и дължими осигурителни вноски във фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца от последните 18 месеца. Минималната работна заплата се повишава от 460 на 510 лева. Предвижда се обезщетението за отглеждане на малко дете да се увеличи от 340 на 380 лева.

Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ отбеляза, че са се чули доста критики от опозицията по отношение на бюджета на Държавното обществено осигуряване, повечето от които неоснователни и необективни, имащи за цел да създадат страхове у хората. „Много е лесно да критикуваш, когато си в опозиция и не носиш отговорност за стабилността за държавата“, коментира тя. „Бюджетът на Държавното обществено осигуряване е бюджет на баланса между социалната сигурност и социалната справедливост“, каза Ангелова. От ГЕРБ отбелязаха, че намалява зависимостта на бюджета на Държавното обществено осигуряване от държавния бюджет, което е признак, че системата се е стабилизирала.