Караниколов: Има повишен интерес на американските компании към България

Министър Караниколов се срещна с търговска мисия от американски компании, които проучват възможностите за инвестиции в България

Министърът на икономиката Емил Караниколов и президентът на Американо-централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт изтъкнаха в началото на среща с членове на американска търговска мисия повишения интерес на американските компании към България. Мисията се състои от представители на над 13 големи корпорации от военнопромишлената индустрия, фармацията, минната и хранителната промишленост. Фирмите, включени в мисията, са представени на ниво изпълнителни директори и това показва големия интерес, който има към България, посочи гостът и допълни, че много от тези компании вече са направили инвестиции в България, някои правят реинвестиции, а други се "оглеждат" за възможност да направят такива. Ерик Стюарт съобщи, че утре ще има форум по въпросите на отбраната.
Двете страни изтъкнаха факта, че подобна търговска мисия не е гостувала в България от 2003 г. Делегацията е организирана от американската бизнес асоциация. Президентът на Американо-централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт отбеляза, че организацията е единствената в САЩ, която има за фокус Централна Европа.
Караниколов посочи, че САЩ са важен стратегически партньор на страната ни и държавата е сред 20 водещи външнотърговски партньори на България. Отдавам голямо значение на американските инвестиции в България, заяви министърът. За периода 1990 - 2016 г. преките американски инвестиции в България са около 10 млрд. долара и това показва, че страна ни е привлекателна инвестиционна дестинация, а българската държава е предвидим партньор, заяви министър Караниколов.
В рамките на срещата се очаква министърът да информира членовете на търговската мисия за икономическото развитие на България, насърчителните мерки за инвеститорите, развитието на индустриалните зони, както и за оперативните програми и в частност за програма "Иновации и конкурентоспособност".
Няма съмнение, че от политическа и стратегическа гледна точка отношенията между двете държави винаги са били много силни и нашата надежда и цел е да направим и търговските ни отношения толкова силни, колкото са политическите и стратегическите ни, като тази мисия е голямо начало и е в точното време - преди поемането на председателството на Съвета на ЕС от България, изтъкна президентът на Американо-централноевропейската бизнес асоциация.
Членовете на търговската мисията са имали среща и с премиера Бойко Борисов.