Избраха България за член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО

Политика

10-11-2017, 16:09

Снимка:

МВнР

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЮНЕСКО и Световният еврейски конгрес разработват уебсайт за Холокоста

Изпълнителният съвет се състои от 58 държави членки и се избира от Генералната конференция

С мнозинство от 168 гласа от 184 гласували страни, на 9 ноември България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Организацията за периода 2017-2021 г., предава пресслужбата на МВнР.

Изпълнителният съвет се състои от 58 държави членки и се избира от Генералната конференция. Той обсъжда и дава препоръки по програмата на Организацията, както и по целесъобразността на бюджета. Изпълнителният съвет се произнася по приема на нови държави в ЮНЕСКО, предлага на Генералната конференция номинирането на Генерален директор, разглежда изпълнението на заложените дейности, свиква международни конференции по теми от дневния ред на Организацията.

България бе член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО с пълен четиригодишен мандат в периода 1994-1997 г. и с двугодишен мандат в периода 2007-2009 г. Избирането за трети път на България в Изпълнителния съвет е доказателство за приноса на страната ни в изпълнението на приоритетите на Организацията, свързани с политиките в областта на образованието, науката, културата и младежта. Участието ни в този ръководен орган на ЮНЕСКО ще допринесе за още по-активната роля на страната ни в осъществяването на Целите на устойчивото развитие 2030.

Бившата министърка на културата на Франция Одре Азуле беше утвърдена за генерален директор на ЮНЕСКО. Тя е втората жена след Ирина Бокова, която ще оглави Организацията за образование, наука и култура на ООН. За Азуле гласуваха 131 от участниците в сесията на Генералната конференция, 19 бяха против.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"