РЗИ - Варна предупреждава за чумна епидемия

Инкубационният период на заболяването е между 1 и 7 дни

За последните два месеца и половина на остров Мадагаскар са регистрирани 1365 случая на чума (от тях 106 починали). Източник на заразата са различни видове диви гризачи, като тя се предава основно по трансмисивен път с преносител бълхите и причинител чумна бактерия, съобщават от РЗИ - Варна.

Инкубационният период на заболяването е между 1 и 7 дни. Симптомите по време на престоя или до една седмица след завръщането от Мадагаскар са: внезапно втрисане, увеличени и болезнени лимфни възли, кашлица, кръвохрачене и затруднено дишане, повръщане, гадене и бързо влошаване на общото състояние. Въведен е скрининг на международното летище в столицата, както и санитарен контрол на входовете и изходите на засегнатите градове.

Основни съвети към пътуващите:

- спазване на добра лична хигиена (миене на ръце, използване на сапуни или алкохолни разтвори за дезинфекция);

- използване на репеленти с цел избягване ухапването от бълхи;

- избягване на контакт с гризачи (болни или мъртви);

- избягване на близък контакт с лица, които имат горепосочените симптоми и може да са болни от чума;

- избягване на пренаселени места, където са регистрирани случаи на пневмонична чума;

- незабавно търсене на медицинска помощ за назначаване на антибиотична профилактика и наблюдение след близък контакт с лице, болно от чума или след ухапване от бълхи и контакт с телесни течности на заразени гризачи;

- незабавно търсене на медицинска помощ при появата на описаните симптоми по време на престоя или до 1 седмица след завръщане от Мадагаскар.