Рахой пристигна в Каталуния, за да открие кампанията на партията си

Очаква се той да направи обръщение към своите поддръжници към обяд

Премиерът на Испания Мариано Рахой ще посети днес Каталуния. Това става за първи път, след като Мадрид разпусна парламента и правителството на областта заради стремежите й към отцепване. Рахой пристига в областта с цел да даде старт на кампанията за предсрочните избори на 21 декември.

Очаква се той да направи обръщение към своите поддръжници към обяд. Снощи хиляди каталунци протестираха в Барселона срещу арестите на техни лидери в отговор на сепаратистките им действията им. Протестът се разглеждаше като тест доколко е нараснала или спаднала подкрепата за независима Каталуния, откакто регионалното правителство обяви едностранно отделянето на 27 октомври.

Това принуди централното правителство да уволни всички министри начело с премиера, да разпусне Националното събрание и да насрочи извънредни избори. Чака се и решението на белгийския съд по искането за екстрадиране на Карлес Пучдемон, който се намира в Брюксел заедно с 4-ма бивши министри от правителството му. Днес протести са планирани и в Брюксел, където се намира и самият Пучдемон.