Рахой: Каталуния е Испания и Испания е Каталуния

Свят

12-11-2017, 17:23

Снимка:

twitter

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рахой пристигна в Каталуния, за да открие кампанията на партията си

Искаме Каталуния – разумна, предприемчива, динамична, приветлива и отворена, сигурна и надеждна

Да си върнем демократична и свободна Каталуния, призова испанският премиер Мариано Рахой днес в Барселона. Той посети столицата на Каталуния за първи път откак правителството пое пряко управлението над автономната област, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На митинг на неговата консервативна Народна партия преди насрочените от централното правителство регионални избори на 21 декември, Рахой прикани бизнеса да не напуска Каталуния, а испанците – да не бойкотират каталунските стоки: „Искам да кажа на всички испанци да не спират да купуват и да консумират каталунски стоки“. От началото на кризата 2400 компании са се изтеглили от областта, напомня АФП.

Премиерът заяви, че е възстановил законността и демокрацията, като е поставил Каталуния под прякото управление на Мадрид. „Искаме Каталуния – разумна, предприемчива, динамична, приветлива и отворена, сигурна и надеждна. Каталуния е Испания и Испания е Каталуния“, добави той.

Рахой призова каталунците да изгонят сепаратистите от регионалния парламент на насрочените от него избори на 21 декември, предаде Асошиейтед прес. Той каза пред присъстващите на митинга на Народната партия: „Искаме масово участие (в изборите), за да поставим началото на нов период на нормалност. Важно е да възстановим чувството за нормалност в Каталуния, и то възможно най-бързо, за да намалим социалните и икономическите напрежения“.

Двама от всеки трима каталунци са на мнение, че излизане на Каталуния от Испания е невъзможно в относително близко бъдеще, сочат резултати от анкета, публикувани в испанския вестник „Паис“ и цитирани от ТАСС. Освен това 76 на сто от анкетираните смятат, че решението на Мадрид да свика предсрочни регионални избори в автономната област е разумно, показва социологическото проучване.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"