Д. Атанасова: Темата за приватизацията присъства през целия преход

От всички приватизационни сделки би следвало да постъпват средствата в Сребърния фонд

За нас темата за разследването на приватизацията не е нова. И в рамките на предходното Народно събрание имахме заявката да подготвим промяна на Наказателния кодекс тогава. Това каза в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Впоследствие обаче имаше едно конституционно решение, което се отнасяше към давността на престъпленията на комунистическия режим и това ни спря да предприемем нова инициатива", уточни тя.

"Затова сега предлагаме допълнение в българската Конституция, а именно в чл. 31, ал. 8. Текстът е съвсем кратък: не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод приватизация за периода 1992 г. - 2017 г. Темата присъства през целия период на прехода, защото той е тъмен и от гледна точка на това каква е била чистотата на вземаните решения, от гледна точка на това кой е вземал решенията и с какви мотиви и не на последно място дали по този начин не се ощетява обществения интерес. От всички приватизационни сделки би следвало да постъпват средствата в Сребърния фонд и предполагам, че и българските пенсионери очакват да бъде приета една такава промяна в Конституцията тези престъпления да бъдат разследвани и да се видят виновните лица", коментира Атанасова.