Дните на медиацията стартираха в училище

Животът

14-11-2017, 11:29

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас и медиацията – новата инициатива на най-иновативния град

Две седмици бургазлии ще могат да получат ясна информация за дейността на посредника между граждани и съд

 Окръжен съд - Бургас и Районен съд – Бургас организират  "Дни на медиацията 2017 г.", в периода 13 – 24 ноември. Кампанията е национална и се провежда в няколко града в страната, по предложение на Центъра за спогодби и медиация към Софийски районен съд и Софийски градски съд. Целите на кампанията са свързвани с популяризирането на медиацията сред съдии, служители на съда и обществеността.

В рамките на първата седмица от Дните на медиацията в Бургас, Окръжен съд – Бургас и Районен съд - Бургас са планирали ежедневни срещи, предназначени към широката аудитория и вътрешните публики - магистрати и съдебни служители. В работна среща на тема „Медиацията и приложението й в дела, в които се засягат интересите на деца“, на 16 ноември, ще бъдат обсъдени възможностите за прилагането на медиацията при разглеждане на дела, в които се засягат интересите на деца. В срещата са поканени да вземат участие магистрати, разглеждащи граждански дела, представители на Центровете за обществена подкрепа, осъществяващи дейност на територията на област Бургас и на Центъра за превенция на насилието – Бургас, както и обществения посредник на гр. Бургас, Тодор Стамболиев.

Дните на медиацията стартираха в Бургас с открит урок, с участието на ученици от новосформирания клуб по „Медиация“ от Гимназия с преподаване на английски език „Гео Милев“. Медиатори от Центъра по медиация и спогодби към Окръжен и Районен съд – Бургас, представиха пред учениците конфликтни ситуации, разрешими чрез способа. По време на тренинга по медиация, младите хора практически и нагледно имаха възможност да опознаят принципите на прилагане на медиацията. Ръководителят на клуба, Христо Симеонов, коментира „Медиацията е най-подходящата техника за разрешаване на конфликтите, основаваща се на принципа "Аз печеля, ти печелиш. Хубаво е учениците да го владеят".

През втората седмица от Дните на медиацията в Бургас, 20 - 24 ноември, медиаторите от Центъра по медиация и спогодби към Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас, ще осъществяват безплатни медиации и консултации с гражданите.