ПП “Възраждане“ искат преразглеждане на забранените за паркиране места в града

От партията на Костадинов смятат, че има решение, което да удовлетворява и двете страни

Във връзка със зачестилите оплаквания за налагани от страна на Община Стара Загора глоби за паркиране през нощта на забранени за това места по улиците в центъра на града считаме, че тази практика е порочна и следва да бъде преразгледана. Формално тези глоби са законни, тъй като наистина колите са били паркирани на улици, на които със знак това е забранено, но освен формалното спазване на буквата на закона трябва да се мисли и върху неговия дух и неговата цел, смятат от партия „Възраждане”.

Несъмнено тези забрани са създадени и съществуват с цел да не се затруднява движението по тези улици. Действително паркираните по улиците коли през деня са предпоставки за възникване на задръствания и категорично нарушават ритъма на движението в натоварената градска част. През нощта обаче, след около 20 часа и до около 8 сутринта движението по голяма част от тези улици по никакъв начин не се затруднява от паркираните там коли. От друга страна, с налаганите в момента глоби общината печели на гърба на гражданите от собствените си грешки и бездействия, защото до голяма степен вината за липсата на паркоместа е именно на Общинската администрация. Разрешавайки стотици строежи в централната част, без спазване на необходимите по закон паркоместа, лишавайки града от свободни за паркиране площи общината сама създава огромен недостиг на места за паркиране на живущите в центъра на града.

В същото това време, налагайки подобни забрани на почти всяка улица в градската част, тя поставя гражданите си в ситуация, в която те да нямат никакъв избор - или трябва да паркират колата си далеч от дома, или да паркират за през нощта на забранената улица, без това да създава каквито и да било неудобства на преминаващите след работно време други автомобила. И тогава, избирайки второто, гражданите са глобявани съвсем законно с глоби от по 20 лв за всяко нарушение. В тази връзка ние от ПП „Възраждане“ смятаме, че има решение, което да удовлетворява и двете страни. От името на гражданите настояваме съответните органи от Община Стара Загора да извършат преценка за всички улици с поставени забранителни за паркиране пътни знаци на кои от тях паркирането действително би довело до затруднения в движението в часовете между 20.00 и 8.00 часа, и там, където е възможно, забраната за паркиране да бъде ограничена само във времевия интервал от 8.00 до 20.00 часа.