Прокуратурата за доклада на ЕК: Напредъкът личи

Трайните резултати в работата на специализирания съд са положителни

Европейската комисия обосновано и обективно отчита постигнатия „значителен напредък по препоръките в доклада от януари 2017г.“, настъпилите „допълнителни положителни промени“, „решимостта за напредък в реформата“ и ускорения темп на предприетите действия. Показателна за признатия напредък е липсата на нови препоръки и увереността, че изпълнението на вече дадените е възможно „в близко бъдеще“ при „добро сътрудничество между институциите. Това се казва в позицията на българската прокуратура за доклада на ЕК за напредъка на България.

„Специалното внимание“, което се обръща на делата за корупция по високите етажи на властта, включително извършеният анализ и набелязаните мерки, адресирани към всички отговорни институции, за повишаване ефективността на разследванията, е едно от отчетените усилия на прокуратурата след получените препоръки от ЕК при предишния доклад.

Като положителна оценка прокуратурата отчита постигането на „трайни резултати в работата на специализирания съд и специализираната прокуратура по дела за организирана престъпност и отнемането на незаконно придобито имущество“.

Удовлетворяваща според прокурорите била положителната оценка за „спад на нивото на видимо насилие“, както и реформирането на съдебната карта в частта за прокуратурите и представеният от главния прокурор „конкретен модел за окрупняване на районните прокуратури“.