БАБХ: Заловеното месо е унищожено

Няма опасност да влезе в търговската мрежа

Заловеното в Перник 21 тона негодно за консумация месо е унищожено още през нощта, каза за БНТ изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Остава въпросът как е внесено в страната, защото няма никакви документи и проучването на историята на произхода му продължава.

"Приключи сагата със задържания ТИР с 21 тона месо, негодно за консумация, но проучването на историята на нарушението продължава. Месото е унищоженио нощес, няма опасност да влезе в търговската мрежа. Според нас става въпрос за свинско месо, което по начина на пакетиране подсказва, че е за човешка консумация. То няма ясен произход и документи, заради което е унищожено. Предполага се, че е внесено през границата с Румъния, но това още не е потвърдено. Официалната им версия е, че е от него щели да произвеждат храни за кучета и котки", обясни директор на БАБХ.

Д-р Илиев коментира и изследването на Активни потребители за качеството на маслото у нас, според което в голяма част в продукта има неразрешени субстанции. По думите му направената проверка не е засякла отклонения от нормата. Данните обаче не са официални, защото у нас няма акредитирана лаборатория, изследванията, на която да са законово валидни.

"Няма нови огнища на птичи грип у нас", увери изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. Агенцията проверява състоянието и биосигурността на фермите, преди да бъдат населени с патици. Проверяват се и всички кандидати за населване. Контролът се налага, защото всяка нова ферма може да се превърне в ново огнище.

Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните през месец септември са извършили 13 000 проверки по планов официален контрол. Най-много нарушения има в заведенията за обществено хранене. Най-засилен е фокусът на контрол върху търговската мрежа.

"Европейската агенция по лекарствата ни постави на осмо място за използване на антибиотици по отглеждане на животни. Няма засечено месо с антибиотик в търговската мрежа", отчете д-р Илиев.