Избраха Цвета Караянчева за нов председател на НС (обновена)

Ще работя така, че всички да се чувстваме равни

Цвета Караянчева е новият председател на 44-ото Народно събрание. Тя заменя подалият оставка Димитър Главчев.

Номинацията й бе направена от ПГ на ГЕРБ. „За“ нея гласуваха 138, бяха „против“ 3, 71 се въздържаха.

Цветан Цветанов предложи  Цвета Караянчева за нов председател на парламента. Нямаше други кандидатури за председател. 

„Ще работя така, че всички да се чувстваме равни“. Това обяви от парламентарната трибуна новоизбраният председател на парламента, след като положи клетва и официално встъпи в длъжност.

Караянчева благодари на народните представители от групата на ГЕРБ за номинацията ѝ, на народните представители, които я подкрепиха, както и на тези, които не го направиха. „Тук е залата, в която трябва да се казват различните мнения. Тук трябва да казваме всичко, но то да бъде основано на базата на политики, а не на личностни нападки”, призова Караянчева.

„Когато прехвърлят личностни искри и тонът излиза от добрите рамки, трябва и някой да потушава тази емоция. Работата на председателя на народното събрание е точно тази”, допълни още тя. Караянчева призова политиците да проявят мъдрост и далновидност и си пожела да оправдае доверието на всички, които са и го гласували.

Цвета Караянчева е родена на 25 февруари 1968 година в град Болярово. Завършила е за машинен инженер, а след това е била и на обучение по мениджмънт в Open University в НБУ. Работила е като проектант, а после директор на „Формопласт-Кърджали“.

Цвета Караянчева е основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали. Тя е народен представител от парламентарната група на ГЕРБ в 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание.