В Хрищени отбелязаха за 11-и път празника на райската ябълка

Две тематични изложби украсиха центъра

„От името на общинското ръководство на Стара Загора ви приветствам за сърдечното отношение, което имате към празника, както и към осъществяването на това станало емблема на Хрищени събитие - Празник на райската ябълка! Вие сте едно от най-бързо развиващите се села, при вас хората се връщат, а не търсят дом другаде”, каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Доброто управление на селото, на детската градина, на училището, на читалището – благоприятстват за живота на жителите. Продължавайте да работите с ентусиазъм и отзивчивост”, допълни зам.-кметът.
Официалното откриване на традиционния празник, въпреки лошото време, се проведе пред кметството, а началото бе дадено с издигане на знамената на Хрищени, България и Европейския съюз.
„Благодаря и тази година на Община Стара Загора за съдействието и подкрепата, която получаваме в Хрищени. С тяхна помощ осъществяваме за единадесети път Празника на райската ябълка – плодът, станал символ на нашето село. Десет години подред на днешния ден грееше слънце, но поздравявам всички, които са тук, въпреки дъжда днес, защото за нас райската ябълка вече е не само любим плод, но и поминък”, каза в празничното си слово Радка Желева, кмет на селото. Тя подчерта, че интересът, вниманието и дори цената на сочния плод расте все повече, което радва всички хрищенци, които имат райски дървета в дворовете си.
Кметът на населеното място благодари за съдействието, което получава Хрищени, и на общинския съветник, отговарящ за селото – Николай Диков. И тази година събитието бе уважено от председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, общинския съветник Николай Николов, началника на Отдел „Култура” на Община Стара Загора Диана Атанасова, народния представител Емил Христов и десетки приятели на най-голямото село в района.
Две тематични изложби украсиха центъра - на изработени от деца рисунки и предмети, свързани с райските ябълки и експозиция на различни ястия, които са традиционни за този край. Пъстра бе и танцово-музикалната програма, която събра жители и гости на Хрищени в залата на местното читалище.