Антонио Таяни: Ние сме готови да работим с Българското председателство

За ЕС и парламента ситуацията на Балканите е приоритет

„Общата ни цел е дадем конкретни отговори на половин милиард европейски граждани“, каза на пресконференция председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни след пленарното заседание между премиерът Бойко Борисов, членовете на българското правителство и делегацията, водена от него. „Срещата беше много ползотворна по теми, които вълнуват нашите граждани и европейските народи. Разговаряхме по защитата на външните граници, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията. По повечето въпроси имаше съгласие“, заяви Таяни.

„Ние сме готови да работим с Българското председателство. Получихме отговор по всички въпроси. Всички ние сме се съгласни, че е необходимо да работим много активно и ангажирано в тази част на Европа, в която има страни кандидати, в район, който е приоритетен. Съгласен съм с министър-председателя, че има нужда от допълнителен ангажимент. Разговаряхме за инициативите на ЕП. Удовлетворен съм от началото на работата, която ще се води през първите шест месеца на следващата година. За ЕС и парламента ситуацията на Балканите е приоритет. Ангажирани сме за укрепването на връзките, перспективата за присъединяването на някои страни“, коментира Таяни. По думите му Черна гора предприема сериозни стъпки към присъединяването. „В началото на следващата година ще бъда в Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, за да отправя сигнал за нашето внимание“, каза още Антонио Таяни.

„Преди да направя посещение в Балканските страни през януари, ще се срещна с Бойко Борисов и Българското правителство, за да получа ценна информация. Убеден съм, че ще бъде много важно и участието на българските предприятия и на срещите им с търговските камари с подкрепата на сръбското правителство. Благодаря на Бойко и на българското правителство за помощта, която могат да дадат на Европейския парламент за подобряване на качеството на нашите дейности на Балканите“, каза още Антонио Таяни.

„Мисля, че благодарение на Вашето гостоприемство днес изградихме мост за по-добро сътрудничество, което ще бъде от полза за всички европейски граждани“, отбеляза Таяни. „Мисля, че Европа трябва да играе по-сериозна роля в света. Ролята ѝ не може да бъде маргинална. Големите решения не могат да се взимат само от САЩ, Русия, Китай или Индия. През следващите години Европа трябва да работи за стабилността и мира в Близкия Изток, в района на Средиземноморието и на източните си граници. Не можем да се откажем от тази роля. Ние представляваме 500 млн. европейски граждани, които имат право да не се считат за изтласкани от глобализацията“, коментира Таяни. По думите му Европа трябва да има своя външна политика и да говори с един глас.

„Имам предвид и Африка, не само Сирия. И там Европа трябва да направи така, че гласът ѝ да се чува не само за източните граници, но също така и за Африка. Искам да благодаря още един път на Бойко Борисов и на неговото правителство за начина, по който ни приеха. Политическите разговори са много важни, но тъй като съм италианец, за мен гостоприемството е повод за голяма радост. Тук в София всички ние се чувстваме у дома си“, допълни той и уточни, че приемът, оказан от България, се оценява от цялата делегация, защото не е бил формален, а дружески. „Големите политически споразумения се постигат само ако има лични и близки взаимоотношения“, каза още председателят на ЕП.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен