Община Стара Загора се подготвя за зимния сезон

Обърнато бе внимание на проблемните пътни участъци

На заседание на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия в Община Стара Загoра днес бе направен анализ на готовността за функциониране на системите за обществено обслужване при възникване на опасни метеорологични явления, във връзка с предстоящия зимен сезон. Обезпечено е придвижването при нормални зимни условия на автобусите от градския и междуселищен транспорт, осигурена е непрекъснатост при снабдяването на населението с хранителни продукти, стана ясно днес.

В присъствието на ресорния зам.-кмет Йордан Николов началникът на отдел «Опазване на обществения ред и управление при кризи» Валери Иванов и останалите участници в заседанието направиха преглед на готовността за провеждане на аварийно-спасителни работи при възникване на критични ситуации през зимния сезон на територията на общината.

В срещата участваха директори на дирекции и началници на отдели „Образование”, „Транспорт, ”Здравеопазване и социални дейности”, „Чистота и екология“, „Административно-стопанска дейност“ и др., както и представители на фирмите, отговарящи за поддръжката на пътищата в региона „Грийн партнърс“ БКС, „ПИ ЕС АЙ“  АД, на ОД МВР, ВиК, Втора механизирана бригада, Електроразпределение – юг, РС ПБЗН и КАТ Пътна полиция.
Участващите направиха предложения и разискваха по изпълнението на необходимите мероприятия за снижаване на вредното въздействие при настъпване на опасни метеорологични явления през зимния период.
Акцент на прегледа бе организацията и обмена на информация за възникнали критични събития, както и готовността за работа на масовия градски транспорт за работа при зимни условия.

Проверени са горивните инсталации и отоплителните системи в училища и детски градини, осигурен е транспорт на 450 пътуващи ученици. Социалните домове и Центърът за временно настаняване също са в готовност за зимата.
Снегопочистващите фирми докладваха, че разполагат с достатъчни количества машини и химикали за обработка на пътищата. От „Грийн партнърс – БКС“, които отговарят за градската мрежа са осигурили 10 комбинирани снегорина, солно-магнезиеви смеси и 200 души за ръчно почистване на тротоарите, както и необходимите инструменти. Създадена е организация най-напред да се почистват трасетата на градския транспорт, масовия градски транспорт, след което малките улички и тротоарите. Проблем за извършване на снегопочистването в града остават паркираните автомобили, за което съответните служби постигнаха съгласие да действат координирано при разчистване на улиците от колите.
От PSI, които осъществяват зимната поддръжка на общинските пътища също докладваха готовност и налична техника, както и за сформирано аварийно звено. От 01.12.2017 год. ще се въведе денонощно дежурство на техниката за зимно поддържане. Осигурени са до момента 650 т пясък и 350 т сол, което е 60 на сто от необходимото количество, съобщават от фирмата.

От Областно пътно управление съобщиха, че поемат поддръжката на третокласния път Стара Загора – Богомилово, както и пътя за Старозагорските минерални бани.
Зам.-кметът Йордан Николов обърна специално внимание на проблемните участъци през миналата зима - пътят Дълбоки- Оряховица, северния участък на с. Змеево, пътя Стара Загора – Богомилово и др., където се образуват снегонавявания.
От „Електроразпределение – юг“ съобщиха, че разполагат с автовишки, моторни шейни, АТВ, осъществяват денонощни дежурства и могат да привлекат до 1200 души при нужда, но не разполагат с техника за снегопочистване. Представителите им поискаха днес предварителна информация за проходимостта на пътищата.

От фирма „Тролейбусен и автобусен транспорт“ имат подписна договор и за доставка на зимни гуми за колите на градския транспорт, чиито гуми се сменят поетапно. Чрез оперативните дежурни на община Стара Загора и Центъра за градска мобилност се координират действията с Районната служба Пожарна и безопасност и защита на населението и Областна администрация.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен