Разширяваме сътрудничеството си в областта на въоръжените сили с Великобритания

България и Великобритания разширяват сътрудничеството си в областта на логистичната поддръжка на въоръжените сили

Правителството одобри проекта на меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България и на Великобритания относно взаимна логистична поддръжка. Документът ще замени аналогичен меморандум от 2007 г., като ще разшири неговата рамка на приложение.
В сравнение с досегашните договорености се регламентират и други направления на логистиката, като медицинска поддръжка, специфични логистични дейности при ликвидиране на последствия от природни бедствия и др. На тази основа се предвижда да бъдат договаряни и сключвани отделни споразумения между министерствата на отбраната на двете страни за размяна на материални ресурси, осигуряване на транспорт и за други конкретни задачи с относително кратък период на изпълнение.
Подписването на меморандума създава необходимите условия за взаимна поддръжка между военни формирования от въоръжените сили на двете страни при съвместно участие във военни дейности на НАТО както на националните им територии, така и извън тях. Това допълнително гарантира изпълнението на поетите ангажименти, произтичащи от членството на страната ни в НАТО, и повишава оперативните способности за гарантиране на националната сигурност и интегриране към колективната отбрана.