Над 20 млн. са влошени в пътищата, но катастрофите продължават

Толкова струват новите мантинели, маркировки, огради и знаци по пътищата

Над 20 милиона лева са вложени в повишаване на пътната безопасност през последната година. Толкова струват новите мантинели, маркировки, огради и знаци по пътищата, изчисляват от Агенцията за пътна инфраструктура, цитира БиТВ.

От Пътната агенция сочат току що ремонтирания и пуснат тунел „Витиня” на магистрала „Хемус” като най-добър пример за безопасност и сигурност. Той е с напълно подменено осветление, маркировка, знаци, има нова противопожарна система, също и видеонаблюдение.

Спешни мерки се взимат при Микре, където 9 незрящи загинаха преди седмица. Още в петък в района ще бъде положена така наречената шумна маркировка. Тя ще действа психологически на водача – да му насочи вниманието, че в този участък трябва да кара с повишено внимание, обясни инж. Светослав Глосов от Агенция "Пътна инфраструктура”.

Анализът на пътните експерти обаче показва, че по-често катастрофите стават точно на най-равните и прясно ремонтирани трасета, затова там мерките се завишават.

Камера посреща шофьорите и снима пътя им на входа на "Витиня". Успокоението е, че тя не снима скоростта.

Ремонтът на "Витиня" обаче няма да спре до тук. Догодина тунелът отново ще затвори за месец и половина, за да се монтират вентилатори за мръсните газове и още подобрения.

Две стеснения на "Хемус" продължават да притесняват шофьорите – след 6-ти и след 30-ти километър. Те обаче приключват до края на месеца.