Юнкер: В следващите дни ще разберем дали преговорите за Брекзит ще преминат във втора фаза

Ситуацията сега не е в точката, в която мога определено да кажа, че е постигнат достатъчен напредък

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че през следващите няколко дни ще се разбере, дали преговорите с Великобритания за Брекзит са постигнали достатъчен напредък, за да се навлезе във втората фаза на процеса.

„Ситуацията сега не е в точката, в която мога определено да кажа, че е постигнат достатъчен напредък, който да ни позволи да преминем към следващата фаза на преговорите – за бъдещите отношения между Съюза и Великобритания. Ще видим какво ще се случи през следващите няколко дни. Ще се срещна с Тереза Мей в Брюксел на 4 декември и тогава ще разберем дали продължаваме да сме в застой или можем да се придвижим напред“, посочи Юнкер. Запитан за последните медийни информации, според които Великобритания вече е склонна да плати около 45 милиарда паунда (или малко над 50 милиарда евро) за развода с ЕС, Юнкер отговори лаконично: „Не съм достатъчно луд, за да отговоря незабавно на този въпрос“.

Междувременно говорител на британския премиер Тереза Мей посочи, че Великобритания е постигнала напредък по преговорите с ЕС относно границата с Ирландия, но допълни, че все още има доста работа за изпълнение. Беше потвърдено и че законопроектът, потвърждаващ официалната дата за Брекзит (29 март 2019 г), ще бъде обсъден от британския парламент на 4 декември и след това още веднъж на 16 декември.