Еколози скочиха на ферма за норки до село Маджерито

Според протестиращите там се отглеждат 118 000 животни

Около петдесетина мъже и жени се събраха в събота пред входа на ферма за отглеждане на норки край старозагорското село Маджерито по призива на неправителствената екоорганизация КАЖИ. Според участниците в протеста напоследък от фермата, където при промишлени условия се отглеждат около 118 000 животинки, в определени часове на денонощието се носела воня на мърша.

По думите на неколцината  от местни жители смрадта се разнасяла обикновено късно вечер или през уикенда, на напоследък ситуацията станала просто неудържима. Хората на няколко пъти подавали сигнали в РИОСВ, но екоинспекторите твърдели, че всичко е в нормите.

Представители на КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията)  твърдят, че животните се отглеждат в разрез с нормативните документи, не се знаело и къде се загробват остатъците им.

От фирмата собственик на фермата са категорични, че спазват всички изисквания, а условията за отглеждането на животните, които са от вида американска норка, не са по-различни от тези във всички ферми в страните от ЕС.

Източник: Монитор