Само с децентрализация ще постигнем благополучие за гражданите

Това заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов на форум в София, посветен на регионалните политики

Само с децентрализация ще постигнем благополучие за гражданите. Няма как да има успешни местни политики без реална децентрализация, така както е в останалите европейски страни. Това заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов на форум в София, посветен на регионалните политики.
Никой няма да иска да напуска градовете и селата, ако има възможности за работа и развитие на местно ниво. Единственият път напред е обединение в дясно и пълна децентрализация, заяви Йорданов.
Между 5 и 7 млн. лева е корпоративният данък от местния бизнес, който не остава в нашата община, коментира Йорданов. Той беше категоричен, че ако този модел се промени и общините разполагат с бюджетите си по-добре, това ще допринесе за реализирането на много политики в полза за гражданите.
Йорданов очерта успехите си за първите две години от своя мандат, като на първо място посочи създаването на общинска полиция. Тя вече е факт, провеждат се конкурсите за назначаване на полицаите, посочи кметът. Като друг успех на администрацията той изтъкна разкриването на над 300 работни места. Имаме трима нови големи инвеститори, които дойдоха, защото съкратихме сроковете по административните услуги, като разрешение
за строеж до 14 дни, например.
Получихме тежко наследство, но успяхме в последната година и половина да оптимизираме бюджета, да го направим максимално устойчив, дадохме сигурност на общината, да я задържим в правилния коловоз, посочи Йорданов. От кредит 29 млн. ги сведохме през 2017 до 10 млн. лева. и оттук нататък ни предстои по-оптимистичен бюджет, за да довършим целите
си в рамките на мандата, каза още той.