Оставиха в ареста 35-годишен мъж за кражба

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ненчо К., на 35 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 20.11.2017 г. в с. Хрищени, общ. Стара Загора, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот – разбиване на входна врата на къща, отнел чужди движими вещи – мъжко яке и пари - сумата от 760 лева, от владението на собственика, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив - престъпление по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл.195, ал.1, т.3, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.“а“ и б.“б “от Наказателния Кодекс.

Установено е, че на 20.11.2017 г. Ненчо К. отишъл до дома на възрастен мъж. След като разбил входната врата на къщата, той отнел връхната дреха на пострадалия и спестяванията му в размер на 760 лева. Част от паричните средства обвиняемият похарчил за лични цели, а другите ги предоставил в заем на свой познат, съобщават от прокуратурата.

Обвиняемият е криминално проявен и многократно осъждан за престъпления от общ характер, предимно против собствеността. Деянието на 20.11.2017 г. е извършено в условията на опасен рецидив. Ненчо К. е бил освободен от затвора на 21.09.2017 г. след изтърпяване на двугодишна ефективна присъда. Към момента спрямо Ненчо К. има още едно неприключило досъдебно производство, наблюдавано от Окръжна прокуратура – Стара Загора, за извършен грабеж в условията на опасен рецидив.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Ненчо К. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Ненчо К. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.