Северна Корея изстреля балистична ракета

КНДР най-вероятно ще проведе още едно ядрено изпитание

Северна Корея е изстреляла балистична ракета, съобщиха медии в Сеул. Новината беше потвърдена и от Пентагона. Ракетата е била изстреляна източно от столицата Пхенян. Военните все още изучават траекторията, вида и радиуса ѝ. По първоначална информация, тя е прелетяла 960 километра и е паднала в морето между Южна Корея и Япония. Комунистическата държава вече изстреля няколко подобни ракети тази година, включително и първата си междуконтинентална балистична ракета.

Според китайски източници Северна Корея най-вероятно ще проведе още едно ядрено изпитание, преди да приключи разработката на своята оръжейна програма. Източникът съобщи, че е чул новината от свой познат високопоставен севернокорейски армейски офицер. Той допълни, че следващото ядрено изпитание ще бъде най-мощното от всичките севернокорейски тестове до момента. Източникът допълва, че датата му ще бъде определена от лидера на страната.

Преди няколко месеца Ким Чен-Ун заяви, че Северна Корея ще продължи да развива успоредно икономиката и ракетно-ядрената си програма. Той остро критикува САЩ, „които се опитват да задушат независимостта“ на КНДР и нейната свобода да съществува и да се развива“, като „майсторят нови и нови санкции, подкрепяни от своите васали“.

Ситуацията в региона остава крайно напрегната заради активното развитие на ракетно-ядрената програма на Пхенян. През юли КНДР направи два опита с балистични ракети, през август и септември изстреля още две, които прелетяха над Япония, а на 3 септември заяви, че успешно е бил изпробван водороден заряд за бойната глава на междуконтинентална балистична ракета.