Детска академия приобщава бъдещи ученици към българската реч

С ученици от община Добричка

Детска академия за толерантност приобщава бъдещи ученици в 30 детски градини в община Добричка към българската реч. Проектът за допълнително обучение на деца, за които българският език не е майчин, ползва финансов ресурс от близо 472 000 лева по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщават от общината, цитирана от БТА.
Над 28 на сто от ромското население в Добричка област е концентрирано в община Добричка и е изключително важно децата от малцинството да бъдат подпомогнати в своята социална и личностна реализация, да се чувстват комфортно в средата и не по-различно от другите в детската градина, заяви кметът на общината Тошко Петков при представянето на напредъка по проекта.
Децата са научили повече за родното "а" и "б" в 2300 групови занимания по български език, посочи ръководителят на проекта Наташа Захариева. От първоначално обхванатите в инициативата над 600 деца няма които да са се отказали поради затруднения. Психолози са оказали подкрепа не само на бъдещите ученици, но и на родители. Вече е завършил първият "випуск" на академията - 88 пораснали деца и техните родители.
Децата овладяват българския език и по забавен начин в ателиета за танцово, театрално и приложно изкуства. Първият Фестивал на талантите събра детските градини в читалището в село Паскалево под наслова "Заедно сме по-силни", допълват от екипа на проекта.