Б. Петков: От волята на депутатите зависи крайният вариант на закона за Кодекса на труда

Предполагам, че още веднъж всички текстове ще бъдат огледани, тъй като става дума за изменения в шест закона

„Предстои законопроектът за изменение и допълнение на Кодекса на труда да бъде гласуван в пленарна зала и от волята на депутатите ще зависи крайният вариант на закона“, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Петков направи изказване в отговор на думите на омбудсмана Мая Манолова, свързани с промени в Кодекса на труда. Запитан защо промените, с които работниците, които са ощетени при фалит на предприятие, ще могат да се възползват от обезщетения, ще влязат в сила чак юли, Петков първо уточни, че става дума за изменение на Кодекса на труда и няколко други закона.

„Днес се гледаха промени в Търговския закон. Предложението беше Главна инспекция по труда да има право да инициира производство по несъстоятелност в случаите, в които работодатели не са платили заплати на работниците си. Това е ново предложение, направено от омбудсмана в процеса на обсъждане на законопроекта. Той се обсъжда много отдавна в парламент. Решението обаче лично за мен е известно от една или две седмици”, поясни ресорният министър.

Той уточни, че както и в мотивите пишело, за да може Главна инспекция по труда да изпълнява тази нова специфична функция, трябва да разполага с допълнителен бюджет и щат.

„Включително, за да покрива разходите по тези производства, които са предвидени за сметна на Главна инспекция по труда. Стъпвайки на тези мотиви, това, което предложиха депутати и беше подкрепено от мен, е, че само тези текстове, които се касаят за това ново правомощие на агенцията, да има време Главна инспекция по труда да изгради капацитет за това“, посочи Петков и уточни, че това предполага персонал с други умения. „Това е специфична дейност и за да бъде успешен искът и да се стигне до желания от всички страни резултат -работниците да получат заплатите си, тези искове трябва да бъдат добре подплатени с доказателства. Трябва да има квалифицирана администрация, която да ги подготвя“, уточни Петков.

Той обаче бе категоричен, че предстои този законопроект да бъде гласуван в пленарна зала и от волята на депутатите ще зависи крайният вариант на закона. „Подкрепено е предложението Главна инспекция по труда да може да инициира такива производства и да се даде срок само за този текст да влезе в сила от 1 юли следващата година. Предполагам, че още веднъж всички текстове ще бъдат огледани, тъй като става дума за изменения в шест закона. Те трябва да бъдат добре стиковани, за да може това, което бъде прието в НС, да доведе до желания от всички нас резултат“, каза още министърът на труда и социалната политика.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен