404 нарушения при 100 проверки констатира Инспекцията по труда

По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 27 проверки през месец октомври

100 проверки са извършили през октомври Дирекция „Инспекция по труда” – Добрич. Те са били предимно в предприятия от икономически дейности, свързани с търговия, ресторанти, селско стопанство, строителство на сгради. По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са извършени 27 проверки.
При проверките са установени общо 404 нарушения, от които по спазване изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията са 192, по закрилата на трудовите права на работниците и служителите, уредена в Кодекса на труда - 212.
Във връзка с констатираните нарушения са съставени 40 акта за установяване на административни нарушения.         
За десетте месеца на 2017 г. в Д”ИТ”Добрич са дадени 576 разрешения за работа на непълнолетни лица. За сравнение за същия период на 2016 г. дадените разрешения са били 467.
Отчита се тенденцията за изцяло ползване на еднодневните трудови договори онлайн от земеделските производители, което облекчава ползвателите на същите. Броят на предоставените образци на трудови договори от началото на годината до момента е 12780, а през 2016г. броят на предоставените образци е бил 9045.