Министър Петкова: Бъдещето на "Белене" да се реши след сериозен дебат

Трябва да се оценят реалните рискове

Ако все пак ще се реализира проектът "Белене", трябва да се направи сериозна дискусия в сферата на икономиката и ядрената енергетика, каза министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, предаде БТА.

Трябва да се оценят реалните рискове. Този проект не може да се реализира без участие на държавата заради ядрения риск. Не е изгоден вариант държавата да отделя пари от бюджета, за да реализира сама проекта. За това е нужен стратегически инвеститор. Такъв имаше, но до 2008 година не беше сключен договор с основни параметри по сделката, припомни Петкова. Трябва да се анализират всички грешки от миналото, заяви още тя и допълни, че държавата трябва да има участие, защото притежаваме площадка, оборудване и лицензии.

Според Петкова, а и такова било мнението на кабинета, дебатът трябва да бъде в НС и да бъде широко обсъждане. Така ще се чуят всички "за" и "против" и да вземем най-доброто решение за България, защото то ще ангажира поколения напред, каза Петкова.

Според БАН, след 2030 г. в региона ще има дефицит на мощности. От Академията са анализирали два варианта - ако нищо не се направи с проекта - това ще доведе до най-много разходи и ще е най-лош за страната ни. Ако оборудването бъде продадено, "то цената му ще е много по-ниска и очакваната загуба, която ще се отрази на бюджета на НЕК, ще е около 3 милиарда".