От полицията в Силистра отново предупреждават за опасност от телефонни измами

Не давайте пари и ценности на непознати под никакъв предлог, предупреждават от полицията

Множество сигнали на граждани са постъпили днес в ОДМВР-Силистра за атаки на телефонни измамници. До момента няма данни за измамени, но опасността остава налице. Обажданията от измамници са получени не само в областния град, но и в някои от по-малките населени места, като е приложена актуалната напоследък схема за участие в полицейска операция.

Криминалисти отново припомнят как действат престъпниците. Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначалното обаждане е от мъж или жена, представящи се за близки или роднини на жертвата, които искат пари по класическа схема – обикновено за лечение на болен, но го правят по толкова груб и очевиден начин, че атакуваният да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой.

Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващо обаждане - от мним полицейски служител, който иска съдействие за залавянето на престъпниците. След като получи съгласие, дава указания мъжът или жената да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията.

Измамниците често искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

За пореден път ОДМВР-Силистра алармира: Не давайте пари и ценности на непознати под никакъв предлог!

Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.

Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

Поговорете с възрастните си близки за телефонните измами –  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако попаднат в такава ситуация.

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.