Н. Николов: Обстановката в страната постепенно се нормализира

Общество

02-12-2017, 10:49

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Югозападна България и днес има жълт код за валежи

Облачно и дъждовно и през уикенда

Няма пострадали, загинали или бедстващи

Обстановката в страната постепенно се нормализира, през нощта ситуацията е била доста напрегната, обобщи на брифинг тази сутрин ситуацията след проливните дъждове главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Няма пострадали, загинали или бедстващи, в главната дирекция са постъпили 143 сигнала, две семейства и една жена са били изведени от домовете си и настанени при роднини.
Най-сериозно е било положението около София и в столицата, където е имало и най-голямо количество дъжд. Наложило се е да бъдат включени сили от съседни областни дирекции на пожарната, допълнително чували пясък и специални водонапълняеми диги. Екипите са работили до 4 часа тази сутрин под ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова.
Пробила е дигата на реката в с. Мало Бучино, но вече е възстановена, съобщи гл. комисар Николов. Днес продължава засиленото наблюдение на реките Струма, Места, Искър, както на Марица и Тунджа като за последните две се очаква повишаване на нивото към утре вечерта и има готовност за реакция, ако възникнат проблеми. По цялото поречие на реките и язовирите има наблюдение.
Преди циклонът да премине през територията на страната, язовирите бяха в състояние на позволен прием на допълнителни водни количества, информира гл.комисар Николай Николов. Информацията на НКЖИ сочела, че няма значителни нарушения на ж.п транспорта, същото отчитали и от АПИ. Пътната обстановка е била затруднена, но не тежка, коментира Николов.
В пернишкото село Негованци има изведено семейство, каза още той. Продължава да е високо нивото на яз. Искър, река Бистрица при такава ситуация рязко повишава нивото си и затова цяла нощ дигата там е била укрепвана. Проблем е защитният мост в с. Гърлене.