България, Албания и Македония изграждат обща платформа за сигурност

В Охрид се проведе тристранна среща във формат министри на отбраната на България, Албания и Република Македония

България, Албания и Македония поставиха началото на процес за изграждане на обща платформа за сигурност
След приключването на пленарните и двустранни срещи по инициативата Адриатическа харта вчера, 1 декември, в Охрид се проведе тристранна среща във формат министри на отбраната на България, Албания и Република Македония.
В срещата участваха министрите на отбраната на България и на Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска и заместник-министърът на отбраната на Албания Петро Кочи. 
Поради проливните дъждове в Албания, министърът на отбраната  госпожа Олта Джачка е взела решение да бъде представена в тристранната среща от своя заместник, тъй като се е наложило да се завърне в Тирана, за да ръководи действията по оказването на помощ на населението и ликвидирането на последствията в усложнената метеорологична обстановка.

При разговорите по време на тристранната среща в Охрид се постигна съгласие за конкретни действия, свързани с планиране и провеждане на съвместни тренировки и учения на Силите за специални операции, както и на структурите, отговорни за действия при извънредни ситуации. Участниците в срещата изразиха своето общо становище, че с тези разговори трите страни поставят началото на важен политически процес за общи инициативи в областта на отбраната, създаващи условия за изграждане на обща платформа за сигурност в тази част на Балканите, покриваща се с проекта за изграждане на коридор №8.