Днес решават за царските имоти

Общество

04-12-2017, 07:11

Снимка:

МРРБ

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

В понеделник се очаква решение по казуса с "царските имоти"

Сакскобургготски получи обратно имотите си когато беше премиер през 2002 година

Работната група, която се занимава с казуса за имотите на Симеон Сакскобургготски се очаква да оповести решението си днес. Такова беше уверението на министъра на регионалното развитие Николай Нанков по време на парламентарния контрол. Той каза, че държавата е поискала спиране на делата за половин година, като в това време ще се търсят варианти за извънсъдебни споразумения, предава БНТ.

Сакскобургготски получи обратно имотите си когато беше премиер през 2002 година. Седем години по-късно - през 2009 г. парламентът гласува мораториум върху правото му за разпореждане. Той трябваше да е временен, но действа и до момента. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", "Ситняково" и "Саръгъол".

На две инстанции регионалното министерство спечели делата за "Царска Бистрица" и бившото стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Очаква се на Симеон Сакскобургготски да бъде предложено обезщетение или доживотно ползване срещу прекратяване на делата.