Туск отменя визита в Израел заради Брекзит

Той трябваше да се срещне утре вечер с израелския премиер Бенямин Нетаняху

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се отказва от официално посещение в Израел и палестинските територии заради "критичната" фаза, в която навлязоха преговорите за Брекзит, предаде Франс прес, като се позова на говорител на Туск, цитира БНТ.

Туск трябваше да се срещне утре вечер с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим, а на следващия ден да посети Рамала за разговори с палестинския премиер Рами Хамдала. Но Туск се отказа от визитата заради "критичния момент, достигнат в преговорите за Брекзит между Великобритания и 27-те от ЕС", обясни говорителят на Туск Пребен Оман.

Днес Туск ще разговаря в Брюксел с британския премиер Тереза Мей. Туск поиска от Мей до днес да представи окончателно предложение за втората фаза на преговорите за Брекзит. 27-е трябва да решат дали на срещата си на върха на 15 декември в Брюксел да дадат зелена светлина на този нов етап в разговорите с Лондон.

Преди срещата с Туск британският премиер днес има среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на която се очаква да бъде финализирано принципно споразумение за трите приоритетни въпроса за развода на Лондон и Брюксел, предвиден за края на март 2019 г.

Трите въпроса са финансовото уреждане на раздялата, съдбата на европейските граждани във Великобритания и на британските граждани в ЕС след Брекзит и бъдещето на границата между Великобритания и Ирландия. В последните седмици третият въпрос се очерта като най-сложен.