Н. Ангелкова: Ще работим в посока да имаме реални арабски инвестиции

Принц Султан пое конкретен ангажимент следващата година през октомври отново да посети България

Ще работим в посока да имаме реални арабски инвестиции, каза в ефира на БиТВ министърът на туризма Николина Ангелкова по повод посещението на премиера Бойко Борисов и правителствена делегация. Тя се надява, че у нас ще има 5-звезден хотел, построен от Саудитска Арабия.

Министърът подчерта, че там са договорили възможността да се изградят 5-звездни хотели в България от сериозни и международни брандове, от които страната ни има нужда, за да може да привлича по-високоплатежни туристи.

„Принц Султан пое конкретен ангажимент следващата година през октомври отново да посети България в рамките на световния конгрес за древните цивилизации, който организираме. Надявам се тогава да обявим конкретиката с мястото и бранда на хотела, който ще се изгради”, изтъкна Ангелкова. По думите ѝ като място българската страна е предложила София, по Черноморието или в зимните курорти.

"Следващата година предстои мое посещение в Саудитска Арабия, на което в детайли да се конкретизират инвестициите", уточни Ангелкова. По думите ѝ в Саудитска Арабия се интересуват не само от 5-звездни бизнес хотели, но и от възможностите за инвестиции у нас в балнео и спа сектора.

„Танцът със саби е изключително уважение и много висока чест. За първи път се реализира такова историческо посещение на това ниво и за първи път български държавен ръководител се среща с краля на Саудитска Арабия”, подчерта още тя.

"Работим в посока да се даде възможност за изграждане на втори лифт в Банско, но към момента много трудон можем да се ангажираме със срокове", каза още в разговора министърът на туризма.

„Кметът на Банско е внесъл искане за промяна на действащия план за управление на национален парк „Пирин”. Трябва да има решение по това, за да може да се разреши и да има възможност да се изгради втори лифт. Това е едната възможност. Другата е да се изчака произнасянето на съда във връзка с новия план на управлението на национален парк „Пирин”, за да може да се разреши извършването на определени дейности, една от които изграждането на втори лифт”, отбеляза Ангелкова.

„Успоредно с това, след като влезе в сила планът за управление, е необходимо инвеститорът да подаде инвестиционно намерение, то да мине съответните процедури, оценки за въздействието, така че да се спазят изискванията по закон. Много е трудно да се ангажираме със срокове предвид възможностите за обжалване”, призна Ангелкова.

"Има и огромна съпротива, което прави въпроса чувствителен", допълни тя.

"Между мен и Валери Симеонов няма спор. Работим добре в коалицията, имаме различни мнения по някои въпроси, но това е напълно нормално и разбираемо. Както в едно семейство невинаги мъж и жена са на едно мнение, така и в една коалиция се случва да бъдем на различно мнение", заяви още Николина Ангелкова.