ЕК: Шоуто се измести в Лондон

Готови сме да възобновим преговорите за Брекзит, когато британската страна изрази готовност

Готови сме да възобновим преговорите, когато имаме знак, че Лондон е готов. ЕС и Великобритания имат общо разбиране по повечето въпроси, но има теми, които остават открити и изискват допълнителни преговори, особено в Лондон, шоуто се измести там, заяви днес говорител на Европейската комисия. Така той отговори на въпроси, свързани с изхода от вчерашната среща между председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей.
Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено, добави говорителят. Очакваме заседание на преговорните екипи по-късно тази седмица, но засега нищо повече не може да се каже, уточни той.
Мей и Юнкер разговаряха вчера за трети път от началото на преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Британската страна настоява идната седмица Европейският съвет да разреши началото на втората част от преговорите - по бъдещите отношения с ЕС. За да даде това разрешение, Европейският съвет първо трябва да отчете "достатъчен напредък" по преговорите досега, свързани с правата на гражданите, британските задължения към бюджета на ЕС и границата с Ирландия. Засега оценката на ЕС е, че достатъчен напредък няма.