БЕХ разреши да се публикува доклада за АЕЦ "Белене"

Вчера от БАН представиха междинния доклад за АЕЦ "Белене"

От Българския енергиен холдинг решиха да разсекретят доклада на БАН за АЕЦ "Белене", гласи съобщение на страницата на БЕХ. Решението на Съвета на директорите е в отговор на постъпило искане от Българска академия на науките (БАН).

От БЕХ дават съгласието си БАН да публикува на своята интернет страницата предадените материали по сключения между БЕХ ЕАД и БАН договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката).

Условието за публикуване на документите е - при съобразяване с поверителността на определена информация, касаеща дружествата от БЕХ група.

Припомняме, преди ден от БАН представиха междинния доклад за АЕЦ "Белене". В него, по думите на председателя на екипа, изготвил доклада - проф. Александър Тасев, има 90 варианта само за песимистичния сценарий.

Малко по-рано - на 29 октомври т.г. в публичното пространство бе разпространено твърдението, че проектът на АЕЦ "Белене" е финансово нежизнеспособен. Първоначалните заключения бяха, че той е неефективен и крие риск за националната ни сигурност.

На 16 ноември т.г. излезе информацията, че БАН дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. След това пет партии поискаха от енергийния министър Теменужка Петкова да публикува доклада на БАН.