Експерт: Няма да има прекъсване на лечение и липса на медикаменти

Получаваме много съвременно лечение, въпреки че сме малка страна

„Мораториумът върху експерименталните лекарства е временно явление”, смята проф. д-р Константа Тимчева, национален консултант по онкология. Тя прогнозира, че парламентът ще прегласува мораториума още преди изтичането на едната година, за която е наложен.

Тимчева е била лекар на годината, преподавател, член на много международни организации.

„Да успокоя пациентите – няма да има прекъсване на лечение и липса на медикаменти, ситуацията не е патова. Те ще се лекуват”, категорична е пред БиТВ Тимчева.

Тя заяви също, че нашите болни се лекуват с най-съвременните и ефективни медикаменти, които са достъпни на европейския пазар. „Получаваме много съвременно лечение, въпреки че сме малка страна”, категорична е тя.

Според нея по-големият проблем със скъпоструващите лекарства е липсата на контрол. „Здравната каса трябва да контролира, защото тя плаща лечението”, поясни Тимчева, но обясни парадокса в системата – тези лекарства се назначават според специфичните биомаркери на всеки болен. Те се плащат от лекарствените фирми, които осигуряват лечението, а не от НЗОК.

„Касата трябва да ги плаща, за да контролира след това употребата на тези медикаменти”, категорична е Тимчева.

Тя добави, че настоящата ситуация е много по-добре в сравнение с тази преди 2010 г., когато е функционирала друга наредба. „Тогава всеки болен се представяше пред централна комисия в Здравното министерство и там се разглеждаха документите и се решаваше тяхната съдба. Тази бюрократична процедура отнемаше толкова време, че много от болните не дочакаха терапията”, пояснява Тимчева.

В момента е обратното – всяко скъпоструващо лечение може да бъде изписано веднага на даден пациент.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"