Добрите ренти в края на годината успокоиха пазара на земя в Добричкия регион

Добруджанци

06-12-2017, 13:51

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

По 100 лв. на декар рента в Соколово

Рентата ще достигне 100 лв. на декар

Собствениците на земя масово получават по 80-100 лева рента за декар

Добрите ренти, които арендатори и земеделски кооперации изплащат в края на годината, успокоиха пазара на земя в Добричкия регион, съобщи на БТА председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова.По думите й декар чернозем върви от 1700 до 2000-2200 лева при 2700-2800 лева през лятото.
Стопанската година е добра, собствениците на земя масово получават по 80-100 лева рента за декар и нямат нагласа да продават, поясни председателят на браншовата организация. На пазара се предлагат полета, за които са сключени дългосрочни арендни договори, или малки ниви в идеални части на по-ниски цени. Павлина Тодорова коментира, че арендаторите търсят масиви с изтичащи договори - най-много до година-две. Има и интерес за закупуване на парцели за отглеждане на добилата напоследък широка популярност лавандула.
Очаква се след Нова година до към март цените да нарастват, но с колко е трудно да се прогнозира, посочи председателят на регионалното сдружение. В този период земеделските производители, които са задържали продукция от тазгодишната реколта, се очаква да я продадат и ще разполагат с повече средства за закупуване на земя пред пролетната сеитба, пише БТА.