Специалист: Решението на Тръмп е противоречиво

Весела Чернева не изключи големи вълнения, както и организирани политически акции срещу САЩ

Решението на Тръмп за признаване на Ерусалим за столица на Израел е противоречиво, то идва в момент, в който голяма част от сунитските араби бяха решили, че имат съюзник в лицето на американския президент. Това му решение до голяма степен загуби кредита, който той имаше в Арабския свят. Това заяви Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика в ефира на БНТ.

Весела Чернева не изключи големи вълнения, както и организирани политически акции срещу САЩ. Напрежението в региона е факт, от друга страна обаче този знак прави така, че идеята за две държави в тази територия, което досега беше деклариран край на мирните преговори, сега на практика е невъзможно. "Тук въпросът е имаме ли нов вариант за изход на Близкоизточния мирен процес", коментира Чернева.

"Това е още една тема, по която се разделят Европа и САЩ, другата такава голяма тема е споразумението по ядрената програма на Иран", каза още тя.

По думите ѝ моментът е критична точка, в която можем да видим зараждането на европейска външна политика за Близкия Изток, но това е малко вероятно. В Европа много от темите стоят и чакат правителството в Берлин.

Според Чернева стабилно германско правителство е важно за цяла Европа, както и за "френско-германския мотор".