Могерини: ЕС няма да последва САЩ в решението за Йерусалим

По-рано тази сутрин тя посрещна в Брюксел израелския премиер Бенямин Нетаняху

„Европейският съюз няма да последва САЩ в решението за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.“ Това заяви на пресконференция върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини след заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

По-рано тази сутрин тя посрещна в Брюксел израелския премиер Бенямин Нетаняху, който изрази увереност, че „повечето европейски държави“ ще последват решението на президента на САЩ Доналд Тръмп.

„Нетаняху може да вярва в каквото желае, но ЕС няма да направи като САЩ“, заяви Могерини. По нейните думи основната цел на ЕС е постигането на мир в Близкия изток с възобновяването на преговорите в Женева. Тя коментира, че намирането на решение изглежда далеч и е невъзможно без участието на Вашингтон. „За ЕС решението е в две държави с обща столица Йерусалим. Никога от никого в последните десетилетия не съм чула друга възможност, освен за обособяването на две държави“, добави Могерини.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността коментира, че войната в Сирия не е приключила, въпреки че някои твърдят друго. Този коментар на Могерини бе направен часове след като руският президент Владимир Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия заради разгрома на терористите и постигането на условия за мирен преход.

„Неоснователни са твърденията за край на войната, за съжаление. Сирия не бива да бъде раздробявана на различни зони на влияние. ЕС е готов да окаже помощ, включително финансова, но само след постигането на мирно споразумение на преговорите в Женева“, заяви Могерини.