Директорът на "Пирогов": Протестите в „Пирогов” са неистински

Бонусите ще бъдат изплатени на служителите преди Коледа

Протестите в „Пирогов” приключиха вчера. Основната причина за намаляване на напрежението беше, че бонусите на хората ще бъдат изплатени преди Коледа. Това каза в ефира на БиТВ директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Според него протестите са неистински и са се възползвали от отсъствието му. По думите му всички са знаели за планирания му отпуск, по време на който той е бил в южноафриканска република, на световен конгрес по травматология и ортопедия.

Лекарите бяха на улицата в продължение на шест дни. Според Балтов зад протестите стоят хора, които вече не работят в "Пирогов". Блокирани сметки на лечебното заведение няма, беше категоричен още директорът на болницата.

Протестиращите настояваха за оставката на Балтов, който според тях е некомпетентен да бъде начело на лечебното заведение. Недоволството започна още миналата седмица, когато бяха дадени примери за скандални според протестиращите назначения.

Двама представители на недоволните са го потърсили на втория ден от завръщането му, след като са се събрали 15 души пред „Пирогов”, а медиите са били повече от протестиращите.

"Направили са срещата, говорили са 10 минути, в които той не е разбрал техните аргументи защо трябва да има протест", допълни той.

Нещото, което направил е, че е написал съобщение до всички клиники, че това допълнително материално стимулиране, което вече е осчетоводено, ще бъде дадено до 22 декември. "И това е било разковничето на целия протест", заяви той.

Проф. Балтов отрече обвиненията, че не достигат чаршафи и лекарства в болницата.

В коментар на обвиненията, че се освобождават хора, които вършат работа като медицински служители, а се назначава администрация, той каза, че до момента са пенсионирани и освободени вече пенсионирани хора, навършили отдавна в пенсионна възраст. Съкратени са 300 т.нар. кухи щатни бройки, които стоят и попълват бройка.

От медицинския персонал има освободени и уволнени 15 човека, защото са пенсионери, около петима специалисти са напуснали сами.

В администрацията е открил 4 нови отдела, като три от тях са напълно задължителни, допълни професорът. Единият от отделите е Вътрешният отдел, където е назначил двама души.

Вторият е отдел е „Сигурност” – който също не действаше до момента.

"Цялата администрация е не повече от 120 души, а всичката брой на персонала на „Пирогов” е 2150 човека, а това е по-малко от 10%", поясни той.

"В „Пирогов” текат реформи, този раздут щат, който е бил преди години, не може да отговори на съвременното изискване, което има около нас", каза още той.