ЕК разкритикува Туск за искането да се премахнат мигрантските квоти

Алексис Ципрас е поискал среща с Жан-Клод Юнкер и Ангела Меркел

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас разкритикува предложение на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за премахването на задължителните квоти за разселване на мигранти и бежанци на територията на Европейския съюз, съобщават брюкселски медии.

"Връщането към предкризисния режим на изолирани, некоординирани национални действия не е опция", изтъкна Схинас.

"Политиката по миграцията не е свързана с пари и граници, тя е цялостен подход, обхващащ отговорност и солидарност", допълни говорителят на ЕК.

В проектописмо от Туск до национални столици в навечерието на срещата на върха на ЕС в четвъртък, видяно от "Гардиън", шефът на Европейския съвет посочва, че задължителните квоти за мигранти, принуждаващи страните да приютят дял от търсещите убежище, пристигащи на територията на Общността, са "неефективни" и "силно разделящи".

Междувременно гръцките медии съобщават, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел в кулоарите на срещата на върха в Брюксел, за да обсъдят миграцията и отношенията между ЕС и Турция. Очаква се премиерът Бойко Борисов също се очаква да присъства на срещата.