САЩ: Йерусалим е предмет на преговори между двете нации

Свят

14-12-2017, 07:19

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Могерини: ЕС няма да последва САЩ в решението за Йерусалим

Доналд Тръмп остава все така отдаден на мира, коментираха от Белия дом

Неотдавнашните коментари на палестинския президент Махмуд Абас относно решението на администрацията на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел е вид реторика, "която наруши мира от десетилетия", съобщава старши служител на Белия дом, цитиран от Израелски медии.

Президентът на Палестина Махмуд Абас обяви, че палестинците ще "отидат в Съвета за сигурност на ООН" за пълноправно членство в световната организация.

"Президентът (б.р. Тръмп) остава все така отдаден на мира, тъй като тази реторика, която разрушава мира от години, не е изненадваща, очаквахме подобни реакции. Ще продължим да работим усилено с нашия план, който ще бъде от полза и за израелския и и палестинския народи", коментира официалният представител на Белия дом.

"Също така е важно да се игнорират изкривяванията в думите и вместо това, да се съсредоточим върху действително казаното от президента миналата седмица - специфичните граници на израелския суверенитет в Йерусалим са предмет на окончателни преговори за статута между двете страните. Съединените щати продължават да не заемат позиция със статута и Съединените щати ще подкрепят решение за две държави, ако се договори и от двете страни", добави официалният представител.

"Ще продължим да работим за плана си за мир, като се надяваме да предложим най-добрия изход и за двата народа и очакваме с нетърпение да го разкрием, когато е готов и момента е подходящ", допълват от Белият дом.