Кои са най-опасните играчки на пазара?

Общество

14-12-2017, 10:31

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължава инициативата „Да украсим София за Коледа”

Повече от 15% от проверените от експерти играчки не отговарят на изискванията за безопасност

Кои са най-опасните и кои - най-атрактивните играчки на пазара в момента? До Коледа остават по-малко от две седмици, а голямото пазаруване за най-малките вече започна.

Актуални данни показват, че повече от 15% от проверените от експерти играчки не отговарят на изискванията за безопасност. Така близо 6000 опасни играчки се изземат всеки месец от търговската мрежа или от митническите власти, предава Нова Телевизия.

Най-много от сигналите на европейските потребители за опасни стоки през миналата година са за играчки. 85% от играчките на пазара в Европа, а и у нас, са внос от Китай. Точно те се оказват и най-опасни.

Средната цена на една играчка е 38 лева, а в потребителската кошница влизат играчки за около 64 лева. По празниците обаче играчките, които купуваме, ни излизат между 150 и 300 лева, показват сметките на търговците.

Бебешки-играчки рингове, пластмасово пони с въже, боен меч, дрон с дистанционно управление, спинъри и дървен ксилофон - това са част от 10-те най-опасни играчки, на които можем да попаднем на европейския пазар. Малките части са абсолютно забранени за играчките за деца под 3 години. Те трябва да са маркирани със специален стикер, който предупреждава родителите да разгледат стоката с повишено внимание.

Плюшените играчки също не са особено подходящи за най-малките. Артикулите от качествен плюш обикновено са по-скъпи от останалите. Невинаги обаче цената може да ни ориентира към безопасните играчки. Търговци обясняват, че понякога по-опасната стока струва точно колкото нейния качествен еквивалент.

Продажбите на играчки преди Коледа скачат пет пъти, отчитат продавачите. Сред топ играчките за сезона са часовник, който се превръща в различни чудовища, кукла, която плаче със сълзи и дух, който познава това, което сме си намислили.