Добрич и Констанца ще насърчават бизнеса да опазва културното наследство

В зоната от двете страни на река Дунав има над 350 паметника на културата

Природното и културното богатство в трансграничната българско-румънска зона до 2022 година трябва да придобие ново значение за бизнес средата, като поощрява фирмите, които опазват наследството, предвижда партньорска стратегия на търговско-промишлената палата в Добрич и Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие в Констанца. Инициативата, която ползва ресурс от 334 000 евро по програмата за трансгранично сътрудничество "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020", бе представена днес, съобщава БТА.
При маркетингово проучване около 30 на сто от фирмите в региона заявяват готовност да се включат в План за действие за защита и развитие на природното и културното наследство, посочи ръководителят на проекта Татяна Гичева. По думите й повечето предприятия смятат, че в своята дейност съблюдават само действащото в момента законодателство, без да полагат допълнителни грижи за природните и културните забележителности. Анкетираните фирми избират за свой бизнес естетичната околна среда, красивите пейзажи, достъпната инфраструктура, вкусовите качества на местната кухня и други ресурси от природното и културното богатство.
В зоната от двете страни на река Дунав има над 350 паметника на културата. Древногръцки, дакийски, византийски и римски градове са с голям културен потенциал. В следващите години Стратегията за развитие на трансгранична икономика в полза на природното и културното наследство ще се прилага в осем области в България и в седем в Румъния, като ще се предприемат мерки за съхраняване на автентичността, посочиха от екипа на проекта.