Продължава срещата на върха на ЕС

Премиерът Бойко Борисов представя България на Съвета

В Брюксел продължава последната за годината среща на върха на ЕС. На нея се дискутират миграционна политика, Брекзит, сътрудничеството в отбраната и реформата на еврозоната. Премиерът Бойко Борисов представя България на Съвета. Дискусията за миграцията тепърва предстои.
Вчерашната среща започна с напрежение заради бежанските квоти. През последните дни, дори се говори за институционална война между Еврокомисията и Европейския съвет заради различията на мненията по този въпрос. Четири са държавите от Вишеградската четворка, които отказват да приемат бежанци.
Четиримата премиери на Вишеградската четворка се срещнаха с Жан-Клод Юнкер. Те предложиха да внесат 35 млрд. евро във Фонда за Африка, който ще помага да се пазят по-добре границите на ЕС. Това предложението ядоса други държави. Холандският премиер нарече тяхното предложение безсрамно.
Българският премиер Бойко Борисов обясни, че България е в деликатна ситуация и не може да се изкаже "за" или "против" задължителните квоти, защото ние приемаме председателството в края на годината:
“Виждате, че Европа се разтресе. Държави, които никога това не се е говорило, загубиха основни партии и избори. Налага се да се правят коалиции от какъв ли не тип само и само да се спаси политическото пространство или да има управление. Затова бих ги формулирал така: първо, много силна външна политика на Съюза като цяло. Второ, Границите на ЕС да се пазят като едно време”.
Доналд Туск, председател на Европейския съвет заяви, че както във вчерашния, така и в днешния ден на Форума ще обсъждат въпроси, по които липсата на единство е много видима. “Говоря за икономическо-валутния съюз и миграцията. В първия случай разделението е, извинявайте за географското опростяване, между Севера и Юга, по миграцията - между Изтока и Запада. Тези разделения са натоварени с емоции, които пречат да намерим общ език и рационални аргументи, затова трябва да работим за единството си много по-усилено и ефективно отколкото досега”, коментира Туск.