Дариткова: Мораториумът върху лекарствата е временна мярка

Към момента има забавяне с изграждането на системата за електронен търг на лекарства заради поредно обжалване

Мораториумът върху иновативните лекарства може да отпадне преди края на 2018-а година, ако у нас се постигне прозрачна лекарствена политика. Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Към момента има забавяне с изграждането на системата за електронен търг на лекарства заради поредно обжалване. Именно електронната търговия с лекарства и електронните досиета на пациентите могат да гарантират прозрачната политика в този сектор.

"Новите молекули ще навлизат в терапията на пациентите, ще бъде гарантирана тяхната употреба. На този стадий на заболяването, когато именно е необходимо тяхното включване, ще бъде гарантиран достъпът им до пациентите, които се нуждаят от тази терапия, всички тези временни мерки могат да бъдат преустановени. Това е необходимо, защото гарантира сигурността на българските пациенти.", каза Дариткова.

Тя отбеляза, че 32 нови молекули са допуснати през 2017 г., те няма да се плащат от НЗОК през следващата година, но са налични.

"Те са съвсем нови, те не са плащани въобще. Новите молекули ще се анализират и ще се прецени тяхното присъствие в терапевтичните схеми, трябва време да се разпишат терапевтичните стъпки. Не може да сме сигурни, че медикаментите, които се изписват и използват на пазара, стигат до българските пациенти. Всички лекарствата, с които се лекуват българските пациенти през 2017 г., ще бъдат заплащани и през следващата година.", допълни тя.

Тя поясни, че не бива да се експлоатират страховете на хората.

"Имаме предвидени 1 млрд. лева за лекарства. Имам 300 милиона за лечение на онкологични заболявания и не е абсолютна тази сума, в тези рамки трябва да направим възможното новите молекули да навлизат при ясни терапевтични индикации. Имаме информация от МЗ, че тези медикаменти, за които стана въпрос и в парламента, не са все още включени във фармакотерапевтичните ръководства. Ръководствата, които показват на кой етап от заболяването с какво точно трябва да е лекуван пациента."

Председателят на здравната комисия обясни, че точният термин за мораториума е временна забрана за плащането на нови молекули през следващата година от НЗОК, което не е единствената забрана. Забранихме и касата да плаща за нови дейности и лечебни заведения през новата година, добави Дариткова.

"Целта е да имаме една стабилна финансова рамка, която да позволи свършеното във времето от изпълнителната власт да се реализира. Имаме натиск от различните структури в здравеопазването - от една страна за включване на нови медикаменти, от друга - на нови дейности. Бюджетът трябва да е балансиран, за да издържи на всички предизвикателства.", каза още ДаритковаСнимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"