Курбан и молебен в памет на жертвите от Хитрино

Кметът на Хитрино изказа благодарност за съпричастността и помощта към правителството на Бойко Борисов и към цяла България

Курбан по християнски и мюсюлмански обичаи бе отслужен в село Хитрино. По този начин беше отбелязана годишнината от инцидента с влакова композиция в селото, отнел живота на 7 души. Това съобщиха от Община Хитрино. Молебенът бе отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Молитва и религиозен ритуал бе извършен и от районния мюфтия Месут Мехмед.

„Собствениците на разрушените жилища при инцидента в Хитрино няма да получат днес ключовете от новопостроените си къщи, тъй като все още няма издаден Акт 16 за сградите.“ Това стана ясно от думите на кмета на населението място Нуридин Исмаил, който присъстваше на курбана.

Кметът на Хитрино изказа благодарност за съпричастността и помощта към правителството на Бойко Борисов и към цяла България. Той посочи, че за една година напълно са подменени 80 покрива, а на над 70 къщи е направен частичен ремонт.

Директорът на ГД ПБЗН гл. комисар Николай Николов също присъстваше на курбана. Той изказа благодарности към местните жителите за това, че са били търпеливи и в рамките на 10-дневната операция по овладяване на ситуацията не са допуснали мародерства.