97 на сто от гласувалите на референдума в Ген. Тошево се обявиха против добива на газ

Постигнатата активност на референдума е 57.78 на сто

На състоялия се референдум в община Генерал Тошево 96.91 на сто от гласувалите или 6671 граждани са отговорили с "да" на зададения въпрос "Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?". За резултата от допитването съобщи председателят на общинската избирателна комисия /ОИК/ Красимира Митева, цитирана от БТА.
Постигнатата активност на референдума е 57.78 на сто, което го прави валиден, добави председателят на ОИК. Гражданите гласували с "не" на референдума са 2.58 на сто, а невалидните бюлетини са едва 15, добавиха от комисията. Книжата от референдума днес ще бъдат предадени в Централната избирателна комисия.
До референдума, състоял се на 17 декември, се стигна след протести на граждани, обществени и браншови организации против добива на газ. Недоволството се породи при общественото обсъждане на доклада за оценка за въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" ЕАД за експлоатация на газовото находище "Спасово" на територията на общината. Решение за допитването взе общинският съвет.